Przejdź do menu
Przejdź do ustawień dostepności
Przejdź do treści strony
Ważny komunikat dotyczący ptasiej grypy
W związku z wystąpieniem na terenie gminy Skarszewy wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), zgodnie z rozporządzeniem Wojewody Pomorskiego z dnia 30 kwietnia 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), starosta starogardzki apeluje do wszystkich hodowców drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganiu zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy do gospodarstwa, w tym o:

– pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
– zabezpieczeniu paszy i źródeł wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
– karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
– stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
– stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
– wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymywania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
W przypadku wystąpienia u drobiu objawów wskazujących na zarażenie wirusem grypy, hodowca powinien niezwłocznie poinformować o tym fakcie lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub Powiatowego Lekarza Weterynarii w Starogardzie Gdańskim, pod nr telefonu 58 562 30 77.
Co ważne! Ptasia grypa jest to choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków. Należy podkreślić, że do zachorowań u ludzi z powodu zakażenia wirusem ptasiej grypy A(H5N1) dochodzi bardzo rzadko, najczęściej w wyniku bliskiego kontaktu z chorym drobiem lub jego odchodami, a także poprzez kontakt z powierzchniami i przedmiotami zanieczyszczonymi tymi odchodami. Ryzyko zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy A(H5N1) nadal określane jest jako niskie. Do zakażeń dochodzi przede wszystkim w krajach, w których stwierdzono utrzymujące się krążenie wirusa w populacjach drobiu. Do tej pory nie potwierdzono przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka.
JAK ZABEZPIECZYĆ SIĘ PRZED PTASIĄ GRYPĄ?
- unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków i ich odchody: fermy, kurniki, stada gołębi itp.,
- w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe,
- pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć dokładnie ręce,
- staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem (deska do krojenia, noże czy talerze), dokładnie umyj z użyciem detergentów,
- pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
- produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
W przypadku ewentualnego zachorowania na ptasią grypę objawy mogą być podobne do tych, jakie obserwuje się przy zwykłej grypie: – gorączka, – kaszel, – ból gardła, – bóle mięśni, stawów, – zapalenie spojówek, – ataksja.